הרגולציה והבירוקרטיה הם מכשולים של ממש העומדים בפני כל מי שחולם לפתוח עסק חדש. עסקים רבים נדרשים להוציא רישיון עסק כדי לעסוק בתחום שבחרו ואז מתחיל תהליך ארוך ומתיש של טפסים ומסמכים שיש להגיש ובדיקות או בחינות שיש לעבור בחלק מהמקרים. כל אלו עברו רפורמה של ממש לפני מספר שנים במטרה להקל על בעלי עסקים בישראל. הרפורמה כוללת תיקון 34 לחוק רישוי עסקים ומקצרת משמעותית את התהליך כולו.
התהליך המייגע של רישוי עסקים בישראל עבר מהפכה משמעותית בשנת 2013 עם הכרזה על רפורמה בתחום זה ובעיקר תודות לתיקון 34 בחוק רישוי עסקים. תיקון זה מקצר משמעותית את משך התהליך לקבלת רישיון עסק בישראל ומקל את ההתמודדות מול הבירוקרטיה ועודף הרגולציה הידועים לשמצה בארצנו.
מהו תיקון 34 לחוק רישוי עסקים?
הרפורמה בשנת 2013 הביאה לעולם העסקים הישראלי את תיקון 34 לחוק רישוי עסקים שנועד להקל על העסקים באמצעות הפחתה של הרגולציה והבירוקרטיה שהם נאלצים להתמודד איתם.
התיקון מתמקד בכמה פרמטרים שעברו שינוי משמעותי:
- הסדרת הליך הרישוי – נבחנו וקוצרו לוחות הזמנים של קבלת רישיון עסק, בוטלו הדרישות שהיו לגבי 16 סוגי עסקים (מתוך כ 200 שהיו קיימים), אוחדו כמה סוגי עסקים יחדיו לדרישות זהות והוארכו תקופות הרישוי לסוגים רבים של עסקים. כל אלו נועדו להסדיר את הליך הוצאת רישיון עסק לבעלי עסקים רבים.
- פיקוח ואכיפה – ההקלות בהסדרת הליך הרישוי חייבה גם הגברת הכלים לאכיפה של עמידה בתקנות וענישה במקרים של הפרה. מכיוון שהרשויות "באות לטובת בעלי העסקים" במתן הרישיון הרי שהן גם יענישו ברמה גבוהה יותר במקרה שהדבר ינוצל לרעה. הענישה יכולה לכלול התראה, קנס כספי ואף שלילת רישיון העסק במקרים בהם ההפרה נמשכת או איננה מטופלת על פי הנדרש.
- תכנון ובניה – בעבר היו תנאים מחמירים לגבי סוג המבנה, גודל המבנה ומצבו כדי לקבל אישור עסק במקום כלשהו. כעת באמצעות תיקון 34 לחוק רישוי עסקים אפשר להגיש בקשה לקבלת רישיון עסק גם אם המבנה איננו עומד בדרישות מסוימות, וזאת אם מהנדס הוועדה המקומית אישר שאין הדבר מהווה סכנה בטיחותית, כולל חריגות בניה או שהעסק מתנהל שלא בהתאם לתנאי המקום.
- מסלולי רישוי דיפרנציאלים – לא כל העסקים שווים מבחינת גודל, מספר העובדים או סוג העיסוק. על כן אין טעם להמשיך להתייחס לכל דוכן פלאפל כמו למפעל טקסטיל. הוחלט על 4 מסלולי רישוי שמותאמים כל אחד לסוג עסק שונה מבחינת היקף הפעילות שלו, שטח העסק או מספר העובדים וכן הלאה. על פי כל אלו ניתן לגשת במסלול המתאים לעסק שלך לקבלת רישיון עסק בהליך מהיר יותר ועם פחות דרישות שלא רלוונטיות לתחום העיסוק.
לסיכום נציין שהמטרה של חוק רישוי עסקים הוא דאגה לכלל הציבור כולל בעלי העסק. כאשר עסק עומד בתקנות שנקבעו עבורו, הוא בטוח יותר, נקי יותר ובעל אפשרות הצלחה גבוהה יותר. מומלץ לקבל יעוץ משפטי לפני הקמת כל עסק שדרוש לו רישיון עסק, וזאת באמצעות עורך דין רישוי עסקים שעוסק בתחום.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין רישוי עסקים בעכו. אם אתם מחפשים ליווי משפטי בהליכי רישוי עסקים בקריות, רישוי עסקים בנהריה או רישוי עסקים בחיפה – עו"ד מימון פאר הוא הכתובת!