לא תכננתם את זה. נכנסתם לרכב, נסעתם ו… בום!!! תאונת דרכים חזקה ומפתיעה שמשבשת מרגע זה את החיים שלכם. נקווה שמדובר בתאונה קלה יחסית עם נזק לפח בלבד אך ייתכן ויש נזקים גם לגוף או נפש ולכן חשוב להתנהל נכון כדי לשמור לעצמכם את הזכות לתבוע פיצויים בגין המצב. את זה תעשו באמצעות עורך דין תאונות דרכים, אך ראשית כל חשוב לשנן את נקודות המפתח להתנהלות נכונה במקרה של תאונת דרכים מפתיעה.
תאונות דרכים יכולות להסתיים במכה לחומר בלבד (הרכב) או להיות חמורות יותר ולהוביל לפציעה שלכם. לעתים זאת תהיה מכה קלה ובעיקר הלם מהאירוע המפתיע אך במקרים רבים מדובר על פגיעה פיזית שחשים מיד או רק לאחר מספר ימים. בכל מקרה שכזה יש לכם את הזכות לתבוע את המוסד לביטוח לאומי ואת חברת הביטוח של כלי הרכב המעורבים באירוע אך יש להתנהל נכון כדי למקסם את הפיצויים שתוכלו לקבל וגם כדי לקצר את תהליך התביעה.
איך להתנהל לאחר תאונת דרכים?
ראשית כל נציין שכל מקרה לגופו וכדאי לקבל יעוץ משפטי של עורך דין תאונות דרכים אם עברתם אירוע שכזה, אבל יש פעולות שכדאי לבצע עוד קודם לכן כדי לשפר את הסיכויים שלכם לקבל תגמולים או פיצוי כספי.
מה עושים לאחר תאונת דרכים:
- תיעוד – יש לצלם את זירת האירוע, להחליף פרטים עם המעורבים ולבקש תיעוד מעדים לאירוע ואף לשמור את השמות שלהם והטלפונים למקרה הצורך.
- פינוי לטיפול רפואי – לעתים רק אחרי יומיים מרגישים כאבי ראש, כאבי גב או צוואר לאחר תאונת דרכים. לכן, בכל מצב כדאי להתפנות לחדר מיון עצמאית או באמבולנס כדי לעבור בדיקה רפואית לאחר התאונה. יש לבקש שיצוין שהגעתם עקב תאונת דרכים ולבקש העתקים של כל הטפסים הרלוונטיים.
- דיווח למשטרה – אם הגיע המשטרה לזירת האירוע אז יש לדווח במקום ולבקש אישור לדיווח ואם לא, אז יש לקפוץ לתחנת המשטרה הקרובה ולדווח על תאונת הדרכים (ולבקש אישור…).
- פניה לעורך דין – כעת יש לפנות למשרד עורך דין תאונות דרכים עם כל המסמכים והתיעודים שיש לכם ולבדוק את האפשרויות העומדות בפניכם. כל מקרה שונה מאחר ורק עו"ד תאונות דרכים מנוסה יוכל לתת לכם יעוץ משפטי שמתאים למקרה שלכם.
איך תובעים ואת מי אחרי תאונת דרכים?
בליווי משפטי של עורך דין תאונות דרכים תוכלו כעת להגיש תביעה נגד ביטוח לאומי עקב התאונה והנזקים שנגרמו לכם. לעתים התביעה לא תהיה מידית ורק לאחר שתעברו טיפולי פיזיותרפיה או בדיקות של רופאים מומחים וקבלת חוות דעת שלהם, אך ביטוח לאומי הוא הכתובת הראשונה לתביעה.
השלב הבא לאחר שתקבלו החלטה מביטוח לאומי על פיצויים או קביעת דרגת נכות ותגמול כספי עקב כך (לאחר וועדה רפואית והליך בירוקרטי לא פשוט שיכול לארוך שנים), מומלץ לתבוע את חברות הביטוח הרלוונטיות לאירוע.
במידת הצורך ניתן לתבוע תשלום תכוף לאחר תאונת דרכים מחברת הביטוח. מדובר על תשלום מוקדם "על חשבון" תשלום פיצויים עתידיים שייתכנו בעקבות התביעה שלכם. תשלום תכוף נועד לאפשר לנפגעים לשלם עבור הוצאות לא מתכוננות שלהם (ציוד רפואי, תרופות, בדיקות, טיפולים, רופאים מומחים וכו') כאשר הם לא יכולים לעבוד ולהתפרנס לאורך שבועות או חודשים.
לסיכום, תביעות נגד ביטוח לאומי או חברות ביטוח לאחר תאונת דרכים הם ארוכות ובירוקרטיות. חשוב לתעד כל מה שניתן ולהביא מסמכים שיאשרו את הטענות שלכם. מעבר לכך יש לתבוע עם עו"ד מקצועי שמבין בתחום זה ויודע להתנהל נכון עבורכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד קרן נדרי, עורכת דין נזיקין בצפון, אשר מתמחה בייצוג של נפגעים ובני משפחותיהם מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והפנסיה הגדולות במשק.