תשלום עבור שעות נוספות הוא תשלום שקיים כמעט בכל עסק, אך יש מקרים בהם שעות נוספות הן לא דבר חד פעמי או מקרי אלא צורך קבוע של המעסיק. למקרים כאלו קבע החוק תנאים לתשלום גלובלי על שעות נוספות שיהיה מוסכם על המעסיק והעובד וימנע אי הבנות שיובילו לבעיות בעבודה.
חוק הגנת השכר שנכנס לתוקף בשנת 2009 נועד להסדיר רישום שעות מדויק של כל עובד במקום העבודה שלו. פירוט השעות האלו מצוין בתלוש השכר של העובד והוא מקבל משכורת על פי השעות הללו. בנוסף לשעות הללו ניתן להוסיף תשלום עבור שעות נוספות של העובד במסגרת הסכם תשלום גלובלי על שעות נוספות.
מהו הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
הסכם תשלום גלובלי עבור שעות נוספות נועד עבור עסקים שיש בהם דרישה קבועה של שעות נוספות ולא על פי מקרים חד פעמיים או נדירים. על מנת שהשעות הללו יהיו ידועות מראש לעובד שמצטרף לעסק כזה וכדי שהתשלום עבורם יהיה מסודר וקבוע, נועד הסכם זה. המטרה היא למנוע מקרים של הרעה בתנאי העבודה ללא סיבה.
ההסכם מבוסס על ממוצע שעות נוספות צפוי של העובד מדי חודש. כלומר אם העובד נדרש בד"כ לממוצע של 20 שעות נוספות מדי חודש, ההסכם ייקבע שזה היקף השעות שמוסכם עליו מראש. חשוב לציין שבחודשים בהם העובד יעבוד שעה יותר או שעתיים פחות, כלומר הפרש סביר מהממוצע שנקבע מראש, הוא ישתכר לפי 20 שעות שעליהם סוכם בהסכם זה.
בהסכם זה יש 5 תנאים מחייבים לתשלום גלובלי עבור שעות נוספות:
- ממוצע שעות קבוע – יש לקבוע מראש את ממוצע השעות עליו מסתמך הסכם זה. במקרה של חריגות "סבירות" ההסכם יישאר כפי שהוא. במקרה שיש שינוי משמעותי בהיקף השעות הנוספות הנדרש מהעובד, ייערך הסכם מחדש.
- תמורה ריאלית לעובד – התמורה לעובד עבור השעות הנוספות חייבת להיות פרופורציונאלית לשכר הרגיל שהוא משתכר לכל שעת עבודה.
- מעקב שעות נוספות – על המעסיק חלה החובה לעקוב באופן תקין ועקבי אחר שעות העבודה הנוספות של העובד כדי למנוע מצב של ניצול לרעה של הסכם זה.
- הפרדה בתלוש השכר – התשלום עבור השעות הנוספות בהסכם הגלובלי יהיו בנפרד מתשלום השכר הרגיל לפי שעה של אותו העובד.
- מעל שכר מינימום – התשלום עבור כל שעת עבודה נוספת בהסכם גלובלי חייב להיות בהתאם לחוקי השכר בישראל ובכל מצב להיות גבוהים משכר המינימום לשעת עבודה.
התנאים הללו אינם קשים לביצוע אך חייבים להיות בהסכם בין המעסיק לעובד. כדאי מאוד לערוך הסכם שכזה באמצעות עורך דין דיני עבודה שמעניק שירות משפטי למעסיק ולא לנסח זאת עצמאית, ובמקרים מסוימים אף נמליץ לעובד שמוצע לו הסכם שכזה לפנות לשירותי משרד עורכי דין דיני עבודה לברר את מהות המסמך ועל מה הוא חותם מראש.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי משפטי לעובדים ומעסיקים בכל מחוז הצפון. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בעכו או עורך דין דיני עבודה בקריות – עו"ד שאול מוש הוא הכתובת!