כל עסק שמייצר מזון או קשור לתהליך הייצור של מזון חייב רישיון יצרן וקונדיטוריות אינן יוצאות מן הכלל. את הבקשה לקבלת רישיון יצרן יש להגיש למשרד הבריאות לאחר שעומדים בכמה תנאים וקריטריונים שהוגדרו על ידי הרגולטור. התהליך עשוי להימשך זמן רב או להתקצר משמעותית אם מתנהלים נכון.
קונדיטוריה חייבת לקבל רישיון יצרן מזון של משרד הבריאות כדי שתוכל לפעול. הדרישה הזאת נוגעת לכל עסק המייצר מזון ומטבע הדברים בקונדיטוריות מכינים מזון, על כן הדרישה היא תנאי סף לפעילות המקום.
איך מגישים בקשה לקבלת רישיון יצרן לקונדיטוריה?
בקשה לקבלת רישיון יצרן לקונדיטוריה יש להגיש בלשכת הבריאות המחוזית. יש כמה מסמכים שצריכים להגיש בצורה מסודרת וברורה, ביניהם אפשר לציין:
- תרשים סביבה של הקונדיטוריה בקנה מידה של 1:2500
- תכנית מפעל (בית העסק) עם פירוט צנרת הביוב ומערכת הניקוז בקנה מידה 1:100
- תכנית סידור פנימי עם פירוט הציוד בקונדיטוריה בקנה מידה 1:50
- נספח ייצור עם המוצרים שהמקום מתכוון לייצר, כמות המוצרים, תנאי האחסון, מספר העובדים ועוד.
המסמכים הנ"ל חשובים מאוד לתהליך קבלת הרישיון, לכן מומלץ שלא לנסות ולהגיש את הניירת הזאת עצמאית אלא לקבל עזרה של חברת ייעוץ מזון חיצונית אשר מתמחה בעבודה מול הרשויות השונות.
מה הדרישות לגבי מבנה הקונדיטוריה?
חלק מרכזי במסמכים הנדרשים נוגע למבנה בו ממוקמת הקונדיטוריה. הדרישות הנוגעות למבנה הקונדיטוריה:
- קירות חיצוניים קשיחים
- רצפה שלמה עם שיפוע שמתאים למיקום קווי המים והביוב
- גובה קירות פנימיים לפחות 2.75 מטר כולל ציפוי אריחים בגובה מינימום של 1.8 מטר
- איטום נגד חדירת מזיקים שונים
חשוב מראש לדעת את הדרישות הללו ולבחור מקום שיתאים לקונדיטוריה, אחרת יהיה צורך בשיפוצים רבים במקום.
מה קורה אחרי שהבקשה מאושרת?
שירות המזון הארצי בוחן את כל המסמכים שהוגשו לו ואם הוא מביע הסכמה עקרונית, מבוצעת ביקורת תברואתית בשטח הקונדיטוריה. בהנחה שעוברים את הביקורת ומקבלים אור ירוק להוצאת רישיון יצרן, כל שנותר הוא לשלם את האגרה.
עלות האגרה נקבעת לפי היקף ההעסקה של הקונדיטוריה:
- עד 10 עובדים – 550 ₪
- 11 עד 50 עובדים – 780 ₪
- מעל 50 עובדים – 930 ₪
האם צריכים גם רישיון עסק לקונדיטוריה?
התשובה היא בוודאי שכן, בדיוק כמו שצריכים רישיון עסק לכל עסק אחר בענף המזון. את הרישיון הזה מקבלים מהרשות המקומית ולכן חשוב להתחיל את שני התהליכים במקביל כדי למנוע עיכובים מיותרים. מומלץ עוד לפני כן, לפנות אל הוועדה לתכנון ערים ברשות המקומית ולבדוק שיש אישור להקמת קונדיטוריה במבנה המיועד לכך ושאין בו בעיות של הגדרת תב"ע.
שני התהליכים עשויים להימשך מספר חודשים ולא נדיר שיש צורך בעריכת תיקונים בהגשת המסמכים או הוספת מסמכים חסרים, דבר שמעכב את קבלת הרישיון. על כן, חשוב מאוד לקבל שירותי ליווי חיצוניין מחברות ייעוץ מזון אשר יכולות לקצר משמעותית את התהליכים מול הרשות, לזהות בעיות ולהציג את המסמכים הדרושים לקבלת הרישיון.